Det sprids en del rykten om hur funktionen Wi-Fi Sense i Windows 10 bland annat innebär att lösenordet till ditt nätverk delas i klartext till Facebook-vänner och Skype-kontakter, och att det är en omfattande säkerhetsrisk. Det stämmer naturligtvis inte, utan kommer från ett foliehatt-hoax som cirkulerar på nätet.
Vad som stämmer är att Wi-Fi Sense kan användas för att på ett enkelt och säkert sätt dela Internetanslutning via trådlösa nätverk. Syftet är att se till att du som använder Windows 10 (eller Windows Phone/Windows 10 Mobile) lättare kunna hitta och ansluta till trådlösa nätverk för att dels enklare få Internetanslutning och dels minska kostnaderna för mobil datatrafik.
Jag har fått en hel del frågor gällande funktionen Wi-Fi Sense i Windows 10, en finess som sedan tidigare funnits i Windows Phone. En vanlig missuppfattning är att Wi-Fi Sense innebär att lösenordet för ditt trådlösa nätverk kommer att skickas i klartext till alla dina kontakter på Facebook, Skype och Outlook.
Historiskt sett har det alltid dykt upp en massa skrämmande hoax på Internet så fort det kommit en ny version av Windows, där man försöker lura användare att det nya Windows innehåller alla möjliga farliga och dolda funktioner avsedda att låta Microsoft ta kontroll över världens alla datorer och spionera på allt vi gör.
Här gäller det att vara kritiskt tänkande. Är det rimligt att Microsoft lägger in finesser i Windows som låter dem övervaka och kontrollera din dator hur som helst? Och om så är fallet, skulle detta då vara funktioner som anonyma personer har lyckats hitta (via Kontrollpanelen) och varnar för – samtidigt som ingen på världens alla säkerhetsfirmor noterat det?
Så fungerar Wi-Fi Sense
Wi-Fi Sense är en funktion vars syfte är att låta Windows snabbare och enklare hitta och ansluta till trådlösa nätverk, för Internetåtkomst. Tanken är att du ska kunna vara online så mycket som möjligt, och – framför allt på smartphones och surfplattor – slippa använda datatrafik via ditt mobilabonnemang.
Wi-Fi Sense i Windows 10 är egentligen en bra funktion, och den innebär inte att ditt nätverkslösenord sprids för vind och våg som ett hoax påstår…
Om du har Wi-Fi Sense aktiverat, kommer du att få en förfrågan om du vill dela med dig av ett trådlöst nätverk när du ansluter. Du kan välja att dela med dig till dina kontakter på Facebook, Skype och/eller Outlook. Om du gör det kommer dina kontakter också att kunna ansluta till nätverket automatiskt när de kommer inom dess räckvidd.
För att göra detta skickas nätverkslösenordet krypterat från dig till en säker Microsoft-server, och sedan vidare till din vän. Trafiken sker via https, som innebär att överföringen i sig själv också är krypterad. Det betyder alltså att nätverkslösenordet inte postas ut till alla dina kontakter. De kommer aldrig att se lösenordet och det är som sagt ordentligt krypterat.
Bara Internet som delas
Det är bara själva Internetanslutningen som delas, inte resten av nätverket. Så även om du skulle dela ut ditt hemmanätverk via Wi-Fi Sense, kommer dina vänner – som kommer hem till dig med en Windows 10-enhet och som använder Wi-Fi Sense – inte att få åtkomst till dina datorer, skrivare, nätverkshårddiskar och så vidare. Bara Internet.
Så Wi-Fi Sense är en smart funktion. Kommer Windows 10-användare dra nytta av den, blir det betydligt enklare att koppla upp sig till Internet via trådlösa nätverk. Det här blir framför allt bra på öppna nätverk, till exempel på tågstationen eller flygplatsen. Om du har några kontakter på plats, kommer din Windows 10-enhet automatiskt ansluta sig till Internet, utan att du behöver fundera på nätverksnycklar och lösenord.
Och när du är hemma och vänner kommer besök, kan de ansluta sig till Internet via Wi-Fi Sense utan att du behöver ge dem ditt nätverkslösenord. Du behöver inte heller vara orolig för att de ska komma åt någonting på ditt nätverk.
Du kan läsa mer i Microsofts FAQ om Wi-Fi Sense